Lehet-e fogyni böjttel?

Fogyókúrás böjt

A szakaszos böjt az egyik legnépszerűbb diétás irányzat, amelynek napjainkban már rengeteg válfaja van.

Lehet-e fogyni böjttel?

A módszer arról fogyókúrás böjt, hogy bizonyos ideig nem juttatsz ételt a szervezetedbe. Ez az időszak lehet naponta 6 óra, 12 óra, de olyan változat is van, melyben a hét bizonyos napjain nem eszik a diétázó.

fogyókúrás böjt hogyan lehet, hogy a lányom lefogy

Ugyan a kalóriamegvonás miatt a szakaszos böjt természetesen fogyaszt, azonban ez az étrend nem való mindenkinek. Bár a legtöbb kutatás egyetért abban, hogy a szakaszos böjt nem káros, azt fontos megjegyeznünk, hogy ezek egy jó része állatkísérleteken alapul, vagy rövid távú hatást vizsgál, hiszen maga a módszer is új keletű.

fogyókúrás böjt goji bogyók fogyás

Egy es, a JAMA Internal Medicine-en publikált kutatás szerint például a 12 hónapos kísérlet résztvevői fogytak ugyan, a fogyás mértéke mégsem volt nagyobb, mint a kalóriaszámolással fogyókúrás böjt kontrollcsoport eredménye.

Ez azt mutatja, hogy a böjtöléshez komoly elszántság kell.

Időszakos böjt: mire figyelj, ha ezzel a módszerrel akarsz fogyni sport mellett?

És bár eredményeket hoz, és nem káros, sokan mégsem tudják tartani. Kinek nem való a szakaszos böjtölés?

fogyókúrás böjt fogyókúrás tábor poconos pa

Azok az egyének, akik bármilyen étkezési rendellenességgel küzdenek vagy küzdöttek, inkább kerüljék a böjtölést - akár fogyókúrás céllal, akár egészséggel kapcsolatos okok miatt kezdenének neki. A szakaszos böjtölés ugyanis összefüggésbe hozható a bulimia nervosával. Azok, akik ebben az étkezési zavarban szenvednek, szívesen nyúlnak ehhez a fogyókúrás böjt, és a diéta ronthatja a tüneteiket.

fogyókúrás böjt optimális zsírvesztés

Azok számára sem ajánlott a böjtölés, akiknek a családjában már előfordult étkezési zavar, perfekcionizmus, impulzivitás és hangulati instabilitás, ők ugyanis hajlamosak lehetnek az étkezési rendellenességekre. A böjtölés azt jelenti, hogy az ember nem eszik, tehát mindenképpen éhes lesz. A koplalástól megnövekedhet a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon szintje is, amely fokozott étvágyhoz vezethet.

IDŐSZAKOS BÖJT kezdőknek! - Fogyj és élj egészségesebben!

Ez pedig azzal járhat, hogy azokon a napokon, amikor a diétázó ehet, kompenzál. A túlevés könnyen falási fogyókúrás böjt torkollhat az arra hajlamosaknál, és akár még hízásba is futhat a történet.

Ezt tette velem az időszakos böjt 3 hónap alatt

A böjtölés során könnyebben válik dehidratálttá is az ember, ha ugyanis nem eszik, néha egyszerűen elfelejthet inni, ezért különösen oda kell figyelnie arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon. Ez a megfelelő mennyiség a böjtölés alatt legalább három liter, hiszen az ételből nem jut az ember extra folyadékhoz, tehát ezt is vízből kell fedeznie.

Időszakos böjt — Intermittent fasting IF Manapság van a böjtnek egy nagyon divatos formája. Ez az időszakos böjt, amelynek több típusát is ajánlják.

Ugyanazok a biokémiai folyamatok, amelyek fogyókúrás böjt hangulatot irányítják, hatással vannak az étvágyra is, és az elfogyasztott tápanyagok olyan neurotranszmitterek tevékenységét befolyásolják, mint amilyen a dopamin vagy a szerotonin, melyek komoly szerepet játszanak a szorongás és a depresszió tüneteinek felbukkanásában. Ez azt jelenti, hogy ha nem eszel, az egészen biztosan nyomot fog hagyni a hangulatodon. Azonban azok számára, akik depresszióra, szorongásra hajlamosak, különösen veszélyes lehet ez az étrend.